Sol og pigmentering

Solen gjør oss godt, men det er viktig å beskytte huden godt så du unngår solskader. Ultrafiolette stråler (UVA og UVB) trenger gjennom huden og gjør hudfargen brun eller rød.
Men samtidig som vi får den etterlengtede brunfargen fremskynder strålene hudens aldringsprosess og vi får tykkere hud og rynker.

Kan solen gi pigmentforandringer?

Et tegn på at huden etter hvert tar skade av for mye sol er ujevn pigmentering eller pigmentflekker i huden. Dette skyldes at melaninet, et stoff som gir huden farge, og som gir en naturlig beskyttelse mot UV-stråling fra solen kommer i ubalanse ved overdreven soling. Mørke flekker, såkalt hyperpigmentering, er opphopninger av melanin i huden og oppstår ofte i ansiktet, på halsen, på brystet og på hendene, steder som ofte eksponeres for sol. Når vi oppholder oss i solen blir produksjon av melanin økt for å forhindre at UV-strålene skal trenge inn i huden. Ved usunne solvaner og overdreven soleksponering kan dette resultere i økt diffus pigmentering av huden. Mekanismen bak denne hyperpigmentering er ikke helt klarlagt. Men det er sannsynlig at inflammasjonsprosessen som oppstår når UV-lyset treffer hudcellene i det øverste laget, fører til at signalmolekyler frigjøres, som deretter påvirker de melaninproduserende cellene (melanocyttene) til økt produksjon. Resultatet av dette blir diffus og uregelmessig pigmentering av huden, som sett fra et kosmetisk synspunkt kan være problematisk.

Hva kan man gjøre for å forebygge pigmentforandringer?

Det finnes flere metoder for å forebygge tidlige aldringstegn som rynker, grov hud og hyperpigmentering som er forårsaket av UV-stråler. Det er vanlig å snakke om primær forebygging, som hovedsakelig handler om solbeskyttelse. Dette omfatter effektive solbeskyttelsesfiltre (bredspektret), det å unngå soleksponering eller søke skygge når solstrålene er sterkest midt på dagen mellom kl. 10.00 og 16.00, men også bruk av beskyttende klær, solhatt og solbriller. Studier viser at daglig bruk av bredspektret solbeskyttelse i passende mengde og med egnet hyppighet anbefales for å forebygge for tidlige aldringstegn forårsaket av solens stråler.    

Ekspertløsninger fra Vichy Capital Soleil

Alle Vichys Capital Soleil solkremer inneholder en effektiv, bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler og er dermed et effektivt vern mot pigmentforandringer. Produktene er sammensatt for å passe til ulike hudtyper med forskjellige behov.
Vichy solbeskyttelse er anbefalt av dermatologer.

Alternativ 1: Vichy Capital Soleil Skin Perfecting Velvety Cream SPF50+ for normal til tørr hud. Solkremen har en kremet formulering, inneholder fuktgivende hyaluronsyre og er like fuktgivende som en vanlig dagkrem, etterlater huden myk og glatt, samt beskytter mot solens aldrende stråler.

Alternativ 2: For deg med eksisterende pigmentforandringer er Vichy Capital Soleil 3-in-1 Anti Dark Spots SPF50+ den perfekte løsning. En lett farget solkrem som bidrar til å jevne ut hudtonen. Den er i tillegg fremstilt med Phe-Resorcinol, som bekjemper eksisterende pigmentering. Formuleringen trekker raskt inn i huden og har en mattende effekt. Velegnet for normal/kombinert hud.

Oppdatert: 15.06.2020