Sol og rynker

Rynker er en del av hudens naturlige aldring. Huden blir tynnere og mister etter hvert noe av sine elastiske egenskaper. Arvelige forhold spiller en stor rolle, hudtypen bestemmes av genene våre og den lyse huden som ikke har lett for å bli brun, er mest utsatt for rynkedannelse.

Kan solen føre til rynker i huden?

Langvarig gjentatt eksponering for UV-stråler utgjør den største årsaken til for tidlig aldring av huden. Både UVA- og UVB-stråler trenger ned i huden i forskjellige dybder avhengig av bølgelengde, og påvirker hudcellene i de respektive hudlagene.

UVA-stråler anses som den største årsaken til for tidlig aldring av huden, da de trenger dypere ned i lærhuden og utgjør en forholdsvis større andel av sollyset (95%). UVA-stråler utøver sin effekt gjennom en rekke forskjellige mekanismer, blant annet dannelse av frie syreradikaler. Disse skader deretter både hudceller og bindevev, som består av proteiner som kollagen og elastiske fibrer, som har som oppgave å gjøre huden elastisk, spenstig og sterkere. Resultatet av disse skadene gir tidlige aldringstegn som dype rynker, grov hud og pigmentflekker (hyperpigmentering).

Hva kan man gjøre for å forebygge rynker?

Det finnes flere metoder for å forebygge for tidlige aldringstegn som rynker, grov hud og pigmentflekker som er forårsaket av UV-stråler. Det viktigste er primær forebygging som hovedsakelig handler om solbeskyttelse. Dette omfatter effektive solbeskyttelsesfiltre (bredspektret), det å unngå soleksponering eller søke skygge når strålene er sterkest midt på dagen mellom kl. 10.00 og 16.00, men også bruk av beskyttende klær, solhatt og solbriller.

Hvilke andre ingredienser utover solfiltre kan forebygge aldringstegn?

Det finnes en rekke andre ingredienser som kan bidra til å forebygge aldringstegn som følge av soleksponering, utover solkrem. Antioksidanter som Vitamin C, vitamin E og vitamin B3 er eksempler på ingredienser som kan bidra til å forebygge. Disse har i eksperimentelle studier vist en reduksjon i dannelsen av frie syreradikaler. Syreradikalene dannes når UV-stråler treffer huden og forårsaker en inflammasjon. Inflammasjonen har en skadelig effekt på hudens bindevev, som fører til aldring av huden (slapp og grov hud, rynker, pigmentflekker). Ved å tilføre antioksidanter kan denne prosessen motvirkes.

Vichy: Anti-ageing ekspert på apoteket

Vichy Capital Soleil solbeskyttelse gir huden en bredspektret beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler og er sammensatt for å dekke en rekke forskjellige behov. Prøv f.eks. Vichy Capital Soleil Anti-Age 3-in-1 SPF50, som inneholder Camu Camu, rik på antioksidanten vitamin C, bidrar til å redusere rynker, gir huden glød, samt at huden beskyttes mot solens aldrende stråler.
Vichy solbeskyttelse er anbefalt av dermatologer.

Oppdatert: 15.06.2020