Hårtap

Håravfall er et veldig vanlig problem som rammer mange. De aller fleste menn vil i løpet av livet oppleve hårtap (androgen alopeci), men det rammer også kvinner. Selv om dette ikke egentlig er en sykdom, opplever enkelte dette som så plagsomt at de ønsker behandling for det.

Arvelig hårtap

Normalt mister vi mellom 100-150 hårstrå per dag, mister man mer enn det kan håret tynnes ut. Den vanligste årsaken til håravfall hos menn er arvelig hårtap (androgen alopeci). Det er varierende hvor mye hår man mister. Det starter vanligvis ved tinningen og panneregionen, og brer seg videre til issen og utvikling av måne. Kvinner kan også rammes av denne typen håravfall, men håravfallet er gjerne mer diffust og håret tynnes jevnt ut.

Andre årsaker til håravfall kan være sykdom, medisiner eller etter graviditet.

Vanlig hårtap er arvelig og starter gjerne i 30-50 års alderen. Hårtapet skjer som regel gradvis over en periode på 5-10 år. Det mannlige kjønnshormonet testosteron påvirker huden og hårene i hodebunnen og gjør at hårsekkene minsker i størrelse, og produksjon av nye hår reduseres.

Normalt sett er det ingen grunn til å foreta undersøkelser av hårtap. Opplever man derimot flekkvis håravfall, skal lege alltid kontaktes for nærmere undersøkelse.

Hva kan man gjøre selv?

Bruk skånsomme og milde hårpleieprodukt, unngå kjemisk behandling som farging, bleking og permanent. For lite av noen vitaminer og mineraler kan ha sammenheng med håravfall. B-vitaminer er viktig for normal hårvekst. Priorin er et kosttilskudd som kan bidra til normalhårvekst, og skal benyttes i 3-6 måneder før optimal effekt vises.

Nisim FAST Shampoo og Conditioner er milde produkter som kan stimulere til raskere hårvekst.

Behandling

Hårtap er en naturlig, og bør derfor normalt sett ikke behandles med legemidler. For noen oppleves hårtap som et stort kosmetisk problem, og da finnes det behandlingsmuligheter.

Recrea Forte er et reseptfritt legemiddel for å bremse håravfall. 8 av 10 opplever at hårtapet stanser etter 2 måneder. Effekten virker bare så lenge du bruker produktet, så stopper man med behandling starter hårtapet igjen. Husk å les pakningsvedlegg før bruk. Man skal alltid bruke en silikonfri sjampo når man bruker Recrea Forte fordi silikon som finnes i sjampo gjør at Recrea Forte ikke virker.

Det finnes også reseptpliktige legemidler for hårtap, men disse legemidlene er ikke registrert i Norge, og lege må da eventuelt søke om godkjenningsfritak.

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo

Oppdatert: Juni 2020