Bivirkninger – hvorfor får man det, og er det noen man kan gjøre?

Alle legemidler som har en virkning har i større eller mindre grad også bivirkninger, MEN det betyr ikke at alle som tar en medisin nødvendigvis vil oppleve bivirkninger. Det kan være vanskelig å forutsi hvem som vil få bivirkninger av en medisin, men høy alder og høye doser gir økt risiko.

Hvordan vet jeg om jeg har en bivirkning?

Opplever man ubehag eller andre symptom når man tar et legemiddel kan det være en bivirkning, men det kan også være sykdommen i seg selv, eller andre årsaker til plagene. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre hva som skyldes legemiddelet og hva som skyldes sykdommen. I pakningsvedlegget finner du informasjon om vanlige bivirkninger, så fornuftig å ta en titt her. 

Snakk med oss på apoteket, eller legen din om du opplever plagsomt ubehag som du tror kan skyldes legemiddel.

Kan bivirkninger unngås eller reduseres?

Først og fremst er det viktig å ta legemidlet på riktig måte, slik det står i pakningsvedlegget eller som avtalt med legen. Legen kan ta individuelle hensyn og kan vurdere at du skal ta legemidlet annerledes enn beskrevet i pakningsvedlegg.

Ikke slutt med medisin, eller ta mindre medisin enn det legen har sagt! Snakk alltid med lege før du foretar endringer i dosering og bruk av medisin. Slutter man brått med medisin kan det også i noen tilfeller gi plager eller bivirkninger, så det er viktig at dette gjøres i samråd med lege.

Legemidler kan gi uønskede effekter om de tas sammen med andre legemidler eller kosttilskudd. Orienter derfor lege om du tar reseptfrie legemidler eller kosttilskudd som legen ikke kjenner til.

Vanlige bivirkninger

Munntørrhet

Mer enn 500 legemidler, kanskje 1000 forskjellige legemidler kan gi munntørrhet som bivirkning. Medisiner mot depresjon, angst, epilepsi, astma, allergi, høyt blodtrykk og morfinholdige medisiner er alle kjent for å gi munntørrhet.

Det kan variere fra lette til kraftige plager. Er man munntørr over tid er dette svært uheldig da det kan gi økt risiko for hull i tenner og alvorlige tannskader. Opplever man munntørrhet er det derfor viktig å bruke fluorskyll etter tannpuss for å beskytte tennene mot hull. En såpefri tannkrem som for eksempel zendium er også å anbefale, da den beskytter spyttet bedre.

For å redusere ubehaget ved munntørrhet anbefaler vi «Kunstig spytt"-produkter» som sugetabletter, munnspray og munngel som er laget for å stimulere spyttsekresjon. Er plagen størst på natten kan du bruke produkter som gir langvarig fukting av munnslimhinnen.

Sliter man med munntørrhet bør man gå hyppig til tannlege (hver 4.-6.måned) for optimal tannbehandling og oppfølgin

Kvalme og mageubehag

Kvalme er en svært vanlig bivirkning av mange legemidler, men sykdom kan også være årsak til dette. For noen legemidler kan det å ta legemiddel sammen med mat redusere kvalme og mageubehag. Sjekk i pakningsvedlegget om legemidlet er anbefalt å ta sammen med mat.

Er man så kvalm at man kaster opp etter man har tatt legemiddelet, kan dette ødelegge for opptak og effekt av medisinen.

Forstoppelse

Dette er en bivirkning som man kan oppleve om man for eksempel bruker legemidler som høydosetilskudd av jern, eller sterke smertestillende medisiner, som Paralgin forte og Tramadol. Opplever man dette er det viktig å drikke mye, spise fiberrik kost, regelmessig mosjon og ha gode toalettvaner. Er ikke disse tiltakene tilstrekkelig, kan man forsøke med forebyggende avføringsmiddel som Laktulose/Duphalac  eller Husk fibertilskudd
Disse produktene kan trygt brukes daglig over lengere tid. Husk å drikke rikelig med væske. MovicolVi-siblin og Dulcosoft er andre midler som kan bidra til å mykgjøre avføringen.

Tretthet /Søvnforstyrrelse

Noen kan bli trøtt av medisinen de bruker, og noen kan slite med å få god nattesøvn. Ett praktisk tips kan være å ta medisiner man blir trøtt av til kvelden, mens legemidler som forstyrrer nattesøvn kan tas om morgenen. Du skal likevel ikke endre på doseringstidspunkt som legen har sagt uten å avklare det med legen.

Opplever man trøtthet av medisin kan dette påvirke reaksjonsevne, og man skal da ikke kjøre bil.

Forbigående bivrikninger

Ved oppstart av enkelte legemidler kan man oppleve lett og forbigående bivirkninger. Eksempel kan være trøtthet ved antihistaminer. Etter noen uker kan disse bivirkningene forsvinne helt.

Les mer om legemilder og bilkjøring her

Opplever du plagsomme bivirkninger – ta kontakt med oss på apoteket, eller  kontakt legen slik at vi sammen kan finne ut hvordan dette kan håndteres.

Kilder. Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen, leverandørinfo

Oppdatert Juni 2020