Sol og pigmentflekker

Sommer og sol, og vi drømmer om å få en gylden, sommerbrun hud. Ikke alltid får vi den jevne, fine hudtonen vi ønsket oss, da litt mørkere områder dukker opp i ansiktet – pigmentflekker. I disse flekkene har pigment klumpet seg sammen av ulike årsaker. Som regel er det ingen andre plager knyttet til disse flekkene enn at det oppleves som kosmetisk skjemmende. Det tyder på at arv og hormonstatus kan påvirke om man får dette og kvinner i 20-40 årene er de som er mest utsatt.

Graviditet

Siden hormonbalansen endres under graviditet er man i denne perioden mer disponert for pigmentflekker. Ofte forsvinner de etter endt svangerskap, men i noen tilfeller kan det bli varige flekker.

P-piller og andre legemidler

Pigmentforandringer er en kjent bivirkning ved bruk av p-piller og andre hormonelle prevensjonsmidler. Noen medisiner mot epilepsi har også denne bivirkningen.

Gode råd for forebygging av pigmentflekker

Ha gode solvaner, unngå overdreven soling og følg solvettreglene

Bruk solkrem med UVA og UVB beskyttelse. Til ansiktet anbefaler vi å bruke egne ansiktssolkremer. I tillegg til å ha god UVA og UVB beskyttelse, har de også gode kosmetiske egenskaper. De trekker godt inn i huden, og er fuktighetsgivende som en dagkrem. Det er mange ulike typer å velge mellom, noen egner seg også spesielt godt ved pigmentflekker for eksempel La Roche-Posay Anthelios Pigment krem. 

Husk å smøre nok! En huskeregel er 5 ml eller en teskje, til et ansikt. Bruk gjerne en solstift med ekstra høy faktor på eksisterende pigmentflekker.

Hva kan du gjøre om du allerede har pigmentflekker?

Det finnes dessverre ikke produkt som raskt og effektiv fjerner disse, men det finnes ansiktsprodukt som bla serum, dagkremer som kan bidra til en jevnere hudtone, og redusere og forebygge pigmentforandringene. En foundation kan brukes for å dekke til pigmentflekker.

Fotosensitivitet

For noen legemidler kan kombinasjon med legemidler gjøre at man blir svært ømfintlig for sol som kan medføre kraftige hudreaksjoner, det er derfor svært viktig å alltid lese pakningsvedlegg godt når du starter med nye medisiner.

Les mer om sol og legemidler her

Husk å bruk solkrem med høy faktor, det kan forebygge pigmentflekker!