Hoste og snufsing trenger ikke å være koronasmitte

Naturen går sin gang, selv i disse koronatider. Pollensesongen med spredning av or og hassel er så smått i gang så langt opp som til Nordland fylke. Det gjør at mange allergikere har begynt den årlige snufsingen. Det kribler i nesa og plutelig nyser en i vei. Faktisk er det nærmere èn million nordmenn som har pollenallergi i Norge.

Skulle du gå forbi en person i det hostekula kommer, får du et blikk som sier: " Ikke smitt meg"!

Pollensesongen er i gang

Pollensesongen starter som regel i slutten av februar, men pga den milde vinteren startet pollenspredningen en måned tidligere i år.

De siste ukene har det vært mye fokus på koronasmitte og det er fort å bli skremt av symptomene. Snufsete? Nyser? Det kan være at allergien har meldt sin ankomst, men at du ikke har tenkt tanken siden det er så tidlig i sesongen. Det er lett å bli urolig, men har du vært allergisk overfor pollen tidligere kjenner du fort igjen symptomene.

Les mer om Allergi, symptomer og behandling

Det er forskjell på symptomene på koronavirus og pollenallergi.

Selv om allergi og luftveisinfeksjoner kan ligne på hverandre, er det også noen forskjeller som gjør at man kan skille de fra hverandre.

Ved pollenallergi klør det ofte i øyne, nese og gane, og man nyser gjerne flere ganger etter hverandre, såkalt serienysing. Røde og såre øyne er også vanlig. Har man allergi er det ikke så vanlig å ha vondt i halsen og hoste. Det er heller ikke vanlig å ha feber ved pollenallergi. 

Ved koronasmitte, som er et virus, er symptomene feber, sår hals og hoste. Har du feber er det større sjanse for at du har en luftveisinfeksjon, og i disse tider bør man tenke koronasmitte. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker. Pr. i dag har vi ingen medisiner eller vaksiner for dette viruset.

Rådet til Norges Astma- og Allergiforbund er at hvis du er i minste tvil om du kan være koronasmittet eller det "bare" er pollenallergi, er at du skal sette deg selv  i hjemmekarantene.

Heldigvis er det bare mild spredning av or og hassel fra Midt-Norge og sørover. Om noen uker kommer spredning av salix, før bjørka kommer for fullt om ca fire uker. Da smeller det!

Hva gjør du så om du er allergisk og må hoste, nyse eller kremte? Det ikke bare å holde igjen når det kommer. Skal du vente på olme blikk fra folk som frykter koronasmitte? Kom dem i forkjøpet og rop ut: "Pollen er noe herk", så får du kanskje et smil tilbake.

Riktig behandling ved pollenallergi er viktig!

Har man allergi er det variabelt fra person til person, og fra år til år til hvor store plagene er. Har man moderate til mer alvorlige plager kan det gå ut over livskvaliteten, arbeidsevne,  fritid og trening. Heldigvis finners det flere typer behandling som mange kan ha god nytte av. Riktig behandling er viktig, og kan gjøre deg symptomfri i den flotte tiden som vår og sommer er.

- Det finnes reseptfrie legemdiler som øyedråper, nesespray, og allergitabletter. Hvilke allergimedisiner du skal velge, avhenger av plagene du opplever og hvor mye plaget du er. Er du i tvil ? Kontakt oss gjerne og vi hjelper deg!

Som vi allerede har vært inne på: Medisinene fjerner ikke allergien, men med riktig behandling kan du forebygge og lindre symptomene slik at hverdagen blir "levelig" i pollensesongen.

Her finner du mer informasjon om de ulike allergimedisinene

Har du behov for allergimedisiner, men ikke ønsker å gå på apoteket med tanke på smitte. Hva gjør du?

Du kan enkelt bestille både reseptfrie allergimedisiner og allergimedisiner på resept  fra Farmasiet. Du logger deg på med BankID, velger resept og betaler. Vi leverer medisin til nærmste post i butikk eller hjem på dør om du ønsker det.

Farmasiet har tilgang til alle dine resepter som ethvert annet apotek. Du får tilgang til dine elektroniske resepter når du går inn på siden: Bestill reseptvarer og bruk din BankID. Du har også tilgang til reseptene for dine barn under 16 år dersom de har felles adresse med deg (folkeregistrert adresse).

BankID er en enkel og trygg elektronisk legitimasjon for sikker dokumentering av deg på nett. Når du er inne på din reseptliste ser du hvilke varer og medisiner som ligger tilgjengelig for bestilling.

Her vil det også komme frem dersom et legemiddel kan byttes til et annet legemiddel med samme virkestoff. Dette er i mange tilfeller billigere. 

Når du har bestilt dine reseptvarer er det mulig å fortsette med bestilling av andre apotekvarer i samme forsendelse

Vi har gratis frakt på ordre som inneholder reseptvarer!