Reseptfri - med veiledning fra apotekpersonell

Nå er det mulig å kjøpe noen produkter uten resept på apotek og nettapotek. Statens legemiddelverk har i første omgang godkjent et reseptfritt produkt for behandling av impotens hos menn over 18 år. Du må i tillegg svare på noen standardspørsmål før medisinen kan kjøpes.Statens legemiddelverk har også bestemt at produktene kun kan selges i nettapotek når det er farmasøyt tilstede. Hos oss er dette for tiden hverdager 9-16.

Bakgrunnen er at Stortinget har åpnet for å fjerne reseptplikten på enkelte medisiner. Den nye ordningen blir kalt reseptfri medisin med veiledning.

Det innebærer at man ikke trenger å gå til legen for å få en resept, men på apoteket og nettapoteket må man få en obligatorisk veiledning og fylle ut en sjekkliste om egen helse. Dette er for at man skal være sikker på at personen ikke har sykdommer eller bruker legemidler som kan være skadelig i kombinasjon med det reseptfrie produktet.

Hva er legemiddelet og hvordan virker det

Legemidler som inneholder dette virkestoffet brukes mot impotens (også kaldt erektil dysfunksjon). Impotens er en manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon som er hard nok til å kunne ha sex.

Stoffet virker ved å hjelpe blodårene i penis til å utvide seg slik at blodet kan strømme til penis og gjør det lettere å få erigert penis. For at legemiddelet skal virke må man bli seksuelt stimulert. Det er viktig å poengtere at effekten er midlertidig og ikke en kur mot impotens.

Legemiddelet blir Reseptfri i styrke 50 mg og Legemiddelverket har godkjent at pakker på inntil åtte tabletter kan selges Reseptfri. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Du kan nå kjøpe det Reseptfri legemiddelet hos oss. 

Hva må til for å få kjøpt legemiddelet Reseptfri

Dette er et legemiddel som kan kjøpes uten resept dersom du tilfredsstiller noen kriterier. For å få kjøpt legemiddelet Reseptfri er det et krav at man må være over 18 år, og gå gjennom 7 spørsmål om mannens helse og bruk av legemidler. De samme kravene gjelder om du oppsøker et fysisk apotek eller bestiller via nettapotek. Her vil apoteket sjekke om du bruker noen medisiner eller har sykdommer som gjør at du ikke kan bruke legemiddelet. Dersom vi avdekker dette, vil vi henvise deg til fastlegen din. Du vil ikke bli undersøkt i apoteket.

Er potensmidler egnet for deg?

Det Reseptfri legemiddelet er en behandling for menn over 18 år med ereksjonsproblemer eller impotens. Impotens er manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon som er hard nok til å kunne ha sex. Det Reseptfri legemiddelet inneholder et virkestoffet som hjelper til med å opprettholde ereksjon.

 

Er potensmidler trygt for deg?

Dersom du svarer Nei på alle spørsmålene du får etter du har trykket på kjøpsknappen er det trygt for deg å bruke. Er du usikker på et av spørsmålene vil det være mulig å reservere produktet og be om veiledning fra oss før du gjennomfører kjøp. Du kan også kontakte oss på telefon eller chat dersom du har spørsmål.

 

Viktig:

Impotens kan være et tidlig tegn på sykdommer som hjerte- og karsykdom eller diabetes. Du bør derfor ta en helsesjekk hos fastlegen din innen 6 måneder, selv om du har svart NEI på alle spørsmålene du får.

 

Man skal være forsiktig med å bruke legemiddelet sammen med noen typer hjertemedisin som virker mot brystsmerter eller hjertesvikt. Kombinasjonen kan føre til kraftig blodtrykksfall som gjør at man kan besvime.

Menn må snakke med lege før de tar legemiddelet dersom de har høyt blodtrykk som ikke er godt behandlet, har hjertekramper/brystsmerter (angina), har uregelmessige hjerteslag/hjertebank, eller bruker medisiner mot brystsmerter.

Helsesjekk hos lege

Selv om man får kjøpe legemiddelet Reseptfri på apoteket anbefaler Statens Legemiddelverk å ta en helsesjekk hos fastlegen innen seks måneder. Impotens kan nemlig være et tidlig tegn på blant annet diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Bivirkninger

De mest vanlige bivirkninger er hodepine, fordøyelsesproblemer, nesetetthet, svimmelhet, ansiktsrødme og synsforstyrrelser.

Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos enkelte pasienter, som brystsmerter, slag, nedsatt syn eller synstap eller kramper. Spør lege eller apotek om du er usikker og les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Hva er årsaken til at legemiddelet kan selges Reseptfri fra apotek?

Myndighetene ønsker å gjøre det enklere å få tak i sikre og effektive potenslegemidler og minske ulovlig import av slike produkter. Vi vet at det pr i dag kjøpes legemidler av useriøse aktører fra utlandet over nett, der en aldri kan være sikker på hva en egentlig får. For mange menn er det ubehagelig å ta opp problemer angående ereksjon. Terskelen for å skaffe seg legemidler mot impotens blir nå lavere for menn, og det vil være lettere å få hjelp.

Kilder: Statens legemiddelverk, Pfizer (leverandørinfo), Felleskatalogen

Oppdatert 17.12.2019